måndag 19 september 2011

Recept - Havrebullar






ca 20 st

50 g jäst
25 g margarin eller 2 msk olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk socker
250 g kesella
3 dl havrekli
ca 12 dl ljust lantbrödsmjöl (jag använde 2/3 vetemjöl och 1/3 rågmjöl och det funkade bra det med)

 havregryn till garnering






Smula jästen, värm mjölk och margarin till 37 grader, använder du olja blandar du den i den varma mjölken. Lös jästen i degvätskan och tillsätt sedan salt, socker, kesella, havrekli och de mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper kanterna på degbunken. Låt jäsa ca 1 timme. Ta sedan upp degen och arbeta den på ett mjölat bakbord. Forma degen till små bullar och låt jäsa 30-45 minuter, till dubbel storlek. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk eller ät upp dem direkt med ost och marmelad. Går utmärkt att frysa.

1 kommentar:

  1. Skippade havrekli, pga hade inget körde lantbrödsmjöl o lite brödkryddor i det vart mumma det med =) Lova gillade dom jättemycket =)

    SvaraRadera